Mănăstirea Soveja

Ansamblul fostei Mănăstiri Soveja

Monumentul este amplasat în satul Dragosloveni, comuna Soveja, pe un promontoriu de la malul stâng al pâraului Dobromina, la intersecția cu șoseaua prin care se face legătura cu localitatea Lepșa de peste “Coașa” (munte).

Terenul ridicat cu mult peste cota de nivel al solului de la șoseaua de acces, pune în valoare Mausoleul; acesta se  profilează pe fundalul muntelui acoperit de pădurile de brazi, amplificând caracteristicele arhitecturale ale monumentului – care împrumută din aspectul unor ziduri de cetate cu creneluri.

Sobru și majestuos, mausoleul de la Soveja este în formă de cruce cu absidele rotunjite; accesul catre intrarea principală se face din șosea din care pornește un șir de trepte de piatră cu o deschidere amplă ce mărește optic impresia de monumental și masiv a obiectivului. Desfășurarea la nivelul a patru terase succesive a treptelor pornește de la un peron semircicular în centrul căruia este amplasat un vas ornamental din ceramică, de dimensiuni ciclopice. De o parte și de alta a primului rând de scări sunt așezate – pe postamente – două tunuri folosite în luptele duse în anii războiului. Incinta mausoleului este împrejmuită cu un gard din piatră de râu.

Monumentul istoric este dedicat eroilor căzuți în luptele crâncene de pe cuprinsul văii Șusiței și este mărturia suferințelor întregii comunități ocupată de armatele germane în 18.12.1916.

Mausoleul adăpostește rămășițele a 16.000 de eroi (în înterior plăcile de marmură sunt inscripționate cu numele eroilor identificați). Osuarul  adăpostește 2000 de oseminte ce formează un paralelipiped în centrul acestuia conferindu-i un aspect impresionant.

Construcția mausoleului a început în anii 1922-1923. Construcția mausoleului a fost terminată în anii 1926-1927, dar criptele cu osemintele celor căzuți au fost închise în 1928-1929. Criptele din interior, închise cu plăci de marmura albă, poarta caligrafiate numele celor căzuți, ale căror rămășițe au fost aduse din cimitirele de pe Răchitaș, Cocoșila, Zboina sau din mormintele răzlețe, identificate cu ajutorul localnicilor sau al supreviețuitorilor. În cripte se gasesc și osemintele ostașilor germani, austrieci și maghiari căzuți în luptele de aici.