Tehnici de supraviețuire în Carpații Sălbatici

 • Ghizi experți locali
 • Plimbare prin păduri virgine
 • Vezi fauna mare din Europa
 • Păsări rare din Europa
 • Ai acces în zone protejate cu experți locali
 • Experimentează cultura și gastronomia românească
 • Observarea faunei salbatice din observator
 • Iei urma carnivorelor mari
 • Hiking în Carpați
 • Învață tehnici de supraviețuire esențiale
 • Orientare

România este cunoscută pentru munții sălbatici și pădurile virgine ale Carpaților. Acești munți adăpostesc un număr mare de animale sălbatice: urși, lupi și râși, fiind probabil, ultima mare zonă sălbatică din Europa. Odată ajuns în acești munți te transformi din prădător în pradă, și pentru a supraviețui trebuie să înveți tehnici de supraviețuire. Localnicii ce trăiesc în Carpați știu să trăiască cu prădătorii, învață și tu prin intermediul acestui tur aventuros, ce este mai aproape de cât crezi, la doar 3 ore de București.

Principalele obiective

Ziua 1 București – Lepșa

Vom începe turul în București, capitala României. La sosirea pe aeroportul din București veți întâlni ghidul dumneavoastră, ce vă v-a însoți pe toată durata concediului.

Drum-de-car

Vom călători în satul Lepșa (3 ore) situat în Carpații Orientali la granița dintre Moldova și Transilvania, unde ne vom caza într-o pensiune tradițională și ne vom bucura de o cină tradițională românească. La sosirea în Lepșa ne vom întâlni pentru a face un scurt rezumat al aventurii ce va urma, ce trebuie să conțină bagajul dumneavoastră și cu ce trebuie să vă echipați, apoi sunteți poftit să vă relaxați pentru a fi pregătit să întâlniți să explorați pădurile virgine ale Carpaților.

Ziua 2 Lepșa – Cheile Tișiței – Pr. Cristianul

După ce veți servi un mic dejun delicios și consistent, veți fi așteptat de ghidul dumneavoastră local și veți porni în aventură. Traseul nostru de hiking va începe la intrarea în aria protejată Cheile Tișiței, numită Gura Tișiței. Aici veți învăța să folosiți harta și cum să vă orientați cu ajutorul busolei. Odată ce am învățat aceste două elemente necesare aventurii noastre putem continua. Pe tot parcursul acestui traseu veți învăța diferite urme sau alte semne de prezență ale animalelor sălbatice pentru a știi cu ce pericole vă puteți confrunta.

P8231713

Veți învăța cum trebuie să procedați în caz că vă veți întâlnii cu diferite animale sălbatice și ce v-a trebui să faceți pentru a supraviețui atacului acestora și cel mai important lucru, ce trebuie să faceți pentru a nu vă întâlnii cu animale sălbatice.

Vom ajunge la o mică cabană de munte unde vom servi masa de prânz pe care am avut-o la pachet,  timp în care veți învăța despre ce tip de alimentele trebuie să aveți în rucsac și ce trebuie să mâncați într-o astfel de aventură.

Vom continua excursia și ne vom concentra pe identificarea de plante și fructe  comestibile și medicinale dar și pe recunoasterea plantelor și fructelor otrăvitoare.

În drumul nostru vom întâlni un tunel lung și întunecos  de aceea vom avea nevoie de o sursă de lumină, acum vom învăța cum să aprindem focul, doar cu ajutorul a două bețe și cum să facem o torță.

Stingem torța și ne continuăm traseul învățând tehnici de mers, respirație, trecere peste obstacole și dozarea efortului.

_7272913

Odată ce vom ajunge la locul de campare, primul nostru obiectiv va fi aprinderea focului iar cel de-al doilea construirea unui adăpost. Vom construi o vatră de foc și vom aprinde focul doar cu două bețe și vom învăța cum să construim un adăpost cu materialele ce le avem în pădure.

După ce adăpostul este gata, vom avea un curs de gătit, cum putem găti mâncare delicioasă și în condiții vitrege și cum vom pregăti produsele de îngrijire de care avem nevoie (săpun, pastă de dinți și apă de gură).

Înainte să dormim vom pune în siguranță mâncarea și bagajele pentru a evita atacul carnivorelor mari.

Acum suntem pregătiți să testăm  adăpostul construit dacă nu este confortabil, avem și un plan de rezervă, hamace, pentru a fi siguri că dimineața ce vine ne vom trezi odihniți.

_7282924

Ziua 3 Pr. Cristianul – Șaua Gemăna – Stână Coza

Dis de dimineață vom aprinde focul și vom pregăti un ceai din plantele culese în ziua precedentă și vom avea un mic dejun bun, natural și tradițional.

În-jurul-focului

Ne vom spăla cu săpunul pregătit de noi și vom testa pasta de dinți și apa de gură făcută chiar de noi.

Înainte să plecăm vom învăța cum să pregătim rucsacul pentru a nu ne incomoda și a ne deplasa mai ușor și cât de important este să nu cărăm obiecte inutile.

Traseul va fi unul mai abrupt în prima porțiune de aceea vom efectua timp de 15 minute de exerciții fizice înainte să pornim.

În această zi vom continua să identificăm urme de animale și vom învăța tehnici de mers și urcare, pentru a face față mai ușor traseului ce urcă pieptiș.

Vom admira natura sălbatică din aceste creste de munte și cu puțin noroc vom avea șansa să vedem capre negre și cerbi.

Ajunși sus în munte sursele de apă se împuținează, trebuie să știm unde și cum să căutăm apa, toate aceste lucruri le veți învăța de la ghidul nostru.

Ursus arctos

Într-un final vom ajunge în locul în care vom petrece noaptea, o stână! Dacă vom ajunge mai devreme vom putea ajuta ciobanii să adune oile, să le mulgă și să prepare laptele. Vom învăța cum să comunicăm și să ne purtăm cu oamenii ce trăiesc în Carpați. La stână, vom vedea și vom afla mai multe despre sistemele de apărare ale ciobanilor împotriva carnivorelor mari și despre coexistența în același teritoriu cu cele mai mari carnivore din Europa.

Pentru a ne bucura de aerul proaspăt de munte spre seară dacă cerul va fi senin vom avea parte de o lecție de astronomie și despre cum ne putem orienta după astre (stele, lună și soare).

Stână, păstorit

Pe seară ne vom pregăti pentru o cină grozavă așa cum numai la o stână o poți savura, vom povesti cu ciobanii și vom asculta povești impresionante despre atacurile carnivorelor și întâlniri cu acestea. Seara aceasta va continua cu un recital artistic din fluier pe care unul dintre ciobani îl va susține, astfel veți avea ocazia să admirați maiestria acestor adevărați artiști. Când oboseala acumulată în această zi se va simți vom fi nevoiți să mergem să dormim în camerele de oaspeți ale ciobanilor.

Ziua 4 Stână Coza– Dealul Zmeuriș – Sat Coza – Lepșa

Dimineața ne vom bucura de un mic dejun bogat în lactate și ne vom pregăti pentru ultima zi a acestei aventuri. Ne vom lua la revedere de la ciobani și vom lua câte puțin din fiecare din produsele lor tradiționale pentru prânz.

În această zi vom continua să învățam despre tehnicile de supraviețuire, vom învăța noi plante, vom identifica noi urme ale animalelor sălbatice și vom învăța să mergem mai eficient.

Tot pe parcursul acestei zile vom învăța cum să facem semnale pentru a știi cum trebuie să procedați în cazul că veți fi rănit sau vă veți pierde, astfel îi puteți face atenți pe potențialii salvatori asupra poziției în care vă aflați.

Pe parcursul zilei veți vedea adăposturi temporare unde oamenii din Carpați se mutau cu toate animalele și locuiau de primăvara până toamna și le veți putea vizita și veți afla povești despre ele.

Stâna---Iarna

Excursia noastră se va termina imediat ce vom trece de două monumente naturale impresionante, un sector foarte îngust de râu și o zonă fosiliferă unde putem găsi cu ușurință exemplare de ihtiofaună fosilă.

De aici vom fi preluați cu o mașină de către un alt ghid și vom merge să petrecem noaptea la o pensiune în Lepșa.

Ziua 5 Lepsa - Bukarest

Începutul acestei zile depinde de orele de zbor din București. Ne vom umple plămânii cu aerul proaspăt de munte pentru ultima oară și vom porni spre aeroportul din București pentru a lua zborul înapoi spre casă.

_A077385

Alte informații

Ce este inclus?

Totul este inclus in turul acesta. Toate mesele si bautura, cazarea, ghidul local, transportul la si de la aeroport, transport local, taxele de vizitare.

Echipament

 • Echipament inclus

La dispoziția dumneavoastră va fi pus tot echipamentul necesar pentru acest tur: binoclu, busolă, hartă, echipament de campare, sac de dormit, hamac și multe altele.

Veți primii și mici ghiduri de teren, o listă cu speciile sălbatice reprezentative din zonă și un DVD cu o galerie de imagini și documentare din această zonă. De asemenea veți avea acces pe timpul șederii și la biblioteca agenției noastre de turism în care veți găsi numeroase cărți ce vă vor stârnii interesul sau vă vor raspunde la întrebări ce vă frământă.

 • Echipament personal

Vă recomandăm să vă aduceți propriul binoclu. Îmbrăcămintea trebuie să fie călduroasă, inclusiv pantaloni lungi, bluză polartec, fleeces, lenjerie de corp termică și șosete, eșarfe, pălării lână, mănuși și îmbrăcăminte impermebilă. Cu toate că vremea este îndeosebi răcoroasă, este posibil ca soarele să strălucească puternic, de aceea vă recomandăm să vă aduceți ochelari de soare și cremă cu factor de protecție UV ridicat. Evident, o pereche de bocanci comozi și impermeabili sunt o necesitate. Să nu uitați orice alte elemente de natură personală, precum medicamentele dacă aveți nevoie de ele. Nu uitați să vă aduceți multe carduri de memorie sau filme pentru aparatul de fotografiat.

Cheltuieli Suplimentare

Aproape totul este inclus în acest tur. Singurele lucruri care nu sunt incluse sunt zborurile internaționale, asigurarea de călătorie (ne puteți contacta pentru mai multe informatile ce sunt cerute pentru a realiza polita de asigurare), orice produs alimentar a cumparat în afara celor trei mese principale, băuturi în afara de orice este oferit la mese și apă îmbuteliată furnizată pe parcursul zilei, precum și orice elemente de natură personală, precum suvenirurile.

Viză și sănătate

Dacă sunteți un cetățean al unuia dintre statele Uniunii Europene, nu aveți nevoie de viză pentru a intra în Romania. Pe cetățenii membrii ai altor state, altele decât cele ale Uniunii Europene îi rugăm să contacteze ambasada a afla dacă există restricții de viză.

Nu există restricții de sănătate sau recomandări pentru a vizita Romania, dar vă rugăm să consultați medicul de familie local pentru mai multe informații.

 • Dacul

  Aveti cumva un ghid de supravietuire. Sau puteti sa imi recomandati vreunul?

  Multumesc

  • Mylco

   Da recomandam un ghid aparut la editura MAST, Cum supravietuim in salbaticie. In care sunt date foarte multe detalii despre arta supravietuirii, insa daca sunteti interesat de acest subiect va recomandam sa va alaturati turului acestuia in care veti simiti o experienta unica pe piele dumneavoastra.