Viața tradițională din Carpați: Păstoritul

  • Plimbare prin păduri virgine
  • Vezi fauna mare din Europa
  • Ai acces în zone protejate cu experți locali
  • Experimentează cultura și gastronomia românească
  • Iei urma carnivorelor mari

Într-o zonă deosebit de frumoasă, cum des găsești în poienile însorite ale Carpaților, tradiția oieritului se păstrează cu sfințenie de către oamenii gospodari, cu inima mare. O ocupație de bază printre localnici de sute de ani, oieritul este o activitate în care munca adevărată, truda și greutățile este compensată de mulțumirea și satisfacția dată de această meserie străveche.

Creșterea animalelor este o activitate ce predomină în Carpați, oamenii cresc și bovine în această zonă în așa numitele odăi, ce sunt așezări temporare utilizate în perioada caldă a anului. Aici la odaie, se pregătește un produs tradițional, deosebit de bun și specific zonei, este renumitul cașcaval vrâncenesc.

În momentul în care vezi răsăritul soarelui și auzi cum oile și vacile tale mușcă din iarba plină de rouă te simți mândru și fericit. Iar când primești numai laude din partea clienților tăi, pentru gustul și modul de preparare tradițional, al produselor tale și reușești de fiecare dată să-ți mulțumești clienții, îți dă un impuls enorm de energie și ești motivat să-ți continui meseria.

Pe o perioadă de șapte zile vă puteți bucura și dumneavoastră de acest stil de viață, străvechi, simplu și liniștit participând la turul special organizat de agenția noastră.

Ziua 1 București - Bârsești

Concediul dumneavoastră va începe în București, capitala României. La sosirea pe aeroportul din București veți întâlni ghidul dumneavoastră, ce vă v-a însoți pe toată durata concediului.

Botezul oilor

Botezul oilor

Vom părăsi rapid aglomeratul oraș București și ne vom întrepta spre un mic sat din Carpați.Vom călători timp de 3 ore până în satul Bârsești situat în Carpații Orientali, unde ne vom caza într-o stână tradițională și ne vom bucura de o cină tradițională românească.

La sosirea în Bârsești ne vom întâlni pentru a face un scurt rezumat al aventurii dumneavoastră culturale, apoi sunteți invitat să vă relaxați pentru a fi pregătit să întâlniți să explorați pădurile sălbatice și cultura Carpaților.

Ziua 2 Bârsești - Șura - stâna permanentă a familiei Chirilă

Dis de dimineață veți servi un mic dejun natural, delicios și consistent,astfel veți fi pregătit pentru a vizita stâna permanentă a familiei Chirilă.

Deși din satul Bârsești până la stână se parcurge un drum de căruță lung și anevoios, printre bolovani mari, familia Chirilă îl parcurge cu sârguință, în fiecare zi, pregătiți de muncă.

Zona dealului Șura, atât de frumoasă și de pitorească. Atrage însă și animalele sălbatice, care din când în când dau roată stânii și chiar atacă oile din staul. De aceea oamenii de aici s-au adaptat perfect convențuirii cu cele mai mari carnivore din Carpați.

PăstoritPe parcursul acestei zile veți merge împreună cu ciobanii și cu turmele de oi, pentru a paște oile ș ia le apăra de carnivorele mari. Pe parcursul zilei veți învăța tradițiile respectate de către ciobani, veți învăța și asculta povești traduse de către ghidul dumneavoastră, veți asculta melodii ciobănești cântate la fluier iar cu puțin talent și exercițiu veți învăța și dumneavoastră să cântați din fluier.

brosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-19Prânzul va fi unul tradițional, așa cum îl mănâncă ciobanii, sus în munte, cu o palincă mică înainte de masă, caș proaspăt, ceapă verde, pastramă de berbec și o cană de apă rece de izvor.

În această zi relaxantă veți avea ocazia, în timp ce pașteți oile, să vedeți o mare parte din biodiversitatea Carpaților, ciobanii dar și ghidul dumneavoastră vă vor arăta diferite specii de plante, arbori, păsări, nevertebrate, amfibieni, reptile și mamifere ce se vor perinda prin fața dumneavoastră.

După o zi lungă, în care ați acumulat numeroase cunoștințe dar v-ați și relaxat la umbra arborilor seculari din poienile Carpaților este timpul să vă întoarceți la stână cu oile și să le băgați în țarcuri, pentru a fi mulse. Acum, a sosit momentul în care veți învăța tehnica mulsului oilor direct de la ciobani ce practică oieritul de zeci de ani.

Această zi minunată se va termina cu o cină îmbelșugată, cu bunătăți produse chiar în stâna în care vă aflați. Seara va continua cu povești spuse de ciobani despre viața la stână, despre intâlniri cu animalele sălbatice din Carpați și atacurile date de carnivorele mari stânii.

Noaptea o veți petrece la stâna permanentă a familiei Chirilă, unde veți avea un somn liniștit și odihnitor.

Ziua 3 Stâna permanentă a familiei Chirilă - Căbălașu - stâna temporară a familiei Chirilă

Dimineața va începe cu un mic dejun bogat, astfel veți fi pregătit să urcați până la stâna temporară ce este situată mult mai departe dar într-o zonă mult mai pitorească ce nu a fost schimbată mult de mâna omului.

Pe traseul spre stână veți fi însoțit de un ghid pasionat de natura și cultura acestor locuri, și veți primi explicații pentru frumoasele obiective ce le veți vedea pe parcursul acestei excursii.

La prânz veți ajunge la stână, unde sunteți așteptat cu mâncarea de prânz gata pregătită. După masă,  la stână vom primii mai multe informații despre obiceiurile și tradițiile vieții cobănești și ni se va explica de ce această stână este temporară și nu este folosită pe tot parcursul anului. Tot aici vom ajuta ciobanii să pregătească câteva produse specifice: cașul, urda, branza de putină dar și altele, învățând astfel tehnicile arhaice de preparare a acestor minunate produse.

După ce savurăm un prânz delicios împreună, mergem să vedem oile la păscut și să ne întâlnim cu ciobanii. Aici vom afla mai multe informații despre aceste locuri, direct de la ciobani, apoi vom porni înapoi spre stâna permanentă a familiei Chirilă pentru a nu ne prinde noaptea pe traseu.

Odată ajunși la stâna familiei Chirilă, ne vom pregăti să luăm cina, și pentru că este ultima seară pe care o vom petrece în casa gazdelor noastre, va fi una specială, vom savura cele mai speciale și bune bucate. Pentru ca totul să fie complet,  seara va continua cu un spectacol folcloric de muzică și dans specific acestei zone din Romania la care veți fi invitatul special.

După această petrecere veți înopta în stâna familiei Chirilă.

Ziua 4 Stâna permanentă a familiei Chirilă - Soveja - odaia familiei Bălbărău

Dimineața o vom începe puțin mai târziu, dacă petrecerea a continuat mult în noapte, vom lua micul dejun și ne vom pregati să vedem o nouă zonă minunată din Carpații Sălbatici.

Vom călători aproximativ 70 de km până la Soveja, pe dumul către Soveja veți vedea peisaje minunate și veți înțelege mai bine cum este să traiești în mijlocul Carpaților.

brosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-25La Soveja vom vizita ateliere de meșteri populari ce realizează obiecte minunate, făcute manual utilizând instrumente arhaice, de unde vă puteți alege suveniruri făcute pe gustul dumneavoastră.

Tot în aceste ateliere veți avea ocazia să învățați să folosiți toate aceste instrumente și să începeți să realizați obiecte artizanale specifice românești chiar dumneavoatră, sub îndrumare apropiată a meșterului.

Timpul a trecut rapid cât am vizitat atelierele meșterilor și a sosit vremea să ne îndreptăm spre locul unde vom dormi și vom cina în  această seară.

Pe înserat vom ajunge la odaia familiei Bălbărău, unde vom lua cina și vom petrece seara, vom avea timp destul ziua ce urmează să cunoaștem împrejurimile.

Ziua 5 Odaia familiei Bălbărău

Odaia familiei Bălbărău este situată pe dealul Orjoaga, din zona Soveja, alături de dealuri al căror nume au diferite semnificați, precum: Coasta Cerbului și Râpa Galbenă.

Drum-de-car

Când veți deschide ochii dimineață și veți ieși afară veți vedea o zonă deosebit de frumoasă, cu poieni însorite, flori colorate și animale ce pasc în liniște.

Dimineața o veți începe prin a lua un mic dejun sănătos, alcătuit din produse a căror mod de preparare îl veți descoperi mai târziu.

brosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-11După micul dejun veți fac cunoștință cu locuitorii acestei odăi, ce sunt păstrători ai tradițiilor strămoșești și apreciază munca, căldura soarelui și viața animalelor.

Veți vizita pe fiecare dintre membrii acestei odăi și veți înțelege rolul specific al fiecăruia aici.

Veți ajuta la treburile zilnice, veți vedea unde pasc animale și veți învăța să preparați renumitul cașcaval afumat.

Pe seară veți însoți capul familiei Bălbărău la un observator folosit pbrosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-5entru vânătoare și veți observa animalele sălbatice ce trăiesc în pădurile Carpaților, cu puțin noroc veți observa și carnivorele mari: lupul, ursul și râsul.

Fericit că ați avut ocazia să observați sălbăticiunile din Carpați, vă veți întoarce la odaie unde veți savura o cină delicioasă, ce vo așteaptă gata pregătită.

Ziua 6 Odaia familiei Bălbărău

Astăzi vom pregăti cășcavalul preparat ieri pentru a îl afumași până la prânz îi veți ajuta pe membrii familiei Bălbărău la treburile zilnice de la odaie.

După ce veți servi prânzul veți vizita împrejurimile minunate din jurul odăii, călare pe cal sau pe bicicletă după cum preferați, însoțit de către ghidul dumneavoastră și un membru al familiei Bălbărău.

Drum-de-car

Pe seară ne vom întoarce la cină și vom avea parte de un moment tradițional deosebit, cu mâncare și muzică tradițională din aceste locuri. Familia Bălbărău după cum știe foarte bine să muncească știe și să petreacă, astfel veți avea parte de un moment deosebit pentru ultima dumneavoastră seară petrecută în Carpații Sălbatici ai României.

Ziua 7 Soveja - București

Începutul acestei zile depinde de orele de zbor din București și de durata petrecerii din noaptea precedentă. Vom gusta un mic dejun natural, ne vom umple plamânii cu aerul proaspăt de munte pentru ultima oară, ne vom lua a revedere de la membrii familiei Bălbărău și vom porni spre aeroportul din București pentru a lua zborul înapoi spre casă.

Alte informații

Ce este inclus?

Totul este inclus in turul acesta. Toate mesele si bautura, cazarea, ghidul local, transportul la si de la aeroport, transport local, taxele de vizitare.

Echipament

Echipament inclus

La dispoziția dumneavoastră va fi pus tot echipamentul necesar pentru acest tur: binoclu, busolă, hartă, echipament de campare, sac de dormit, hamac și multe altele.

Veți primii și mici ghiduri de teren, o listă cu speciile sălbatice reprezentative din zonă și un DVD cu o galerie de imagini și documentare din această zonă. De asemenea veți avea acces pe timpul șederii și la biblioteca agenției noastre de turism în care veți găsi numeroase cărți ce vă vor stârnii interesul sau vă vor raspunde la întrebări ce vă frământă.

Echipament personal

Vă recomandăm să vă aduceți propriul binoclu. Îmbrăcămintea trebuie să fie călduroasă, inclusiv pantaloni lungi, bluză polartec, fleeces, lenjerie de corp termică și șosete, eșarfe, pălării lână, mănuși și îmbrăcăminte impermebilă. Cu toate că vremea este îndeosebi răcoroasă, este posibil ca soarele să strălucească puternic, de aceea vă recomandăm să vă aduceți ochelari de soare și cremă cu factor de protecție UV ridicat. Evident, o pereche de bocanci comozi și impermeabili sunt o necesitate. Să nu uitați orice alte elemente de natură personală, precum medicamentele dacă aveți nevoie de ele. Nu uitați să vă aduceți multe carduri de memorie sau filme pentru aparatul de fotografiat.

Cheltuieli Suplimentare

Aproape totul este inclus în acest tur. Singurele lucruri care nu sunt incluse sunt zborurile internaționale, asigurarea de călătorie (ne puteți contacta pentru mai multe informatile ce sunt cerute pentru a realiza polita de asigurare), orice produs alimentar a cumparat în afara celor trei mese principale, băuturi în afara de orice este oferit la mese și apă îmbuteliată furnizată pe parcursul zilei, precum și orice elemente de natură personală, precum suvenirurile.

Viză și sănătate

Dacă sunteți un cetățean al unuia dintre statele Uniunii Europene, nu aveți nevoie de viză pentru a intra în Romania. Pe cetățenii membrii ai altor state, altele decât cele ale Uniunii Europene îi rugăm să contacteze ambasada a afla dacă există restricții de viză.

Nu există restricții de sănătate sau recomandări pentru a vizita Romania, dar vă rugăm să consultați medicul de familie local pentru mai multe informații.