• Contact +40 721 229 188
    • Focsani, Str. Ion Creanga nr.12, Vrancea, Romania
      Email: office@wildcarpathiaadventure.ro
      Telefon: +40 337 109 662
      Mobil: +40 721 229 188
      Fax: +40 337 109 662
Wild Carpathia Adventure
  • Despre noi
    • Despre ACDB
    • Echipa
      • Ghizi turistici
      • Consultanți stiințifici
    • Parteneri
    • Legaturi externe
  • De ce Romania?
    • Cultura si tradiții
    • Arii Protejate
      • Situl de interes comunitar Putna – Vrancea
      • Situl de interes comunitar Soveja
    • Obiective turistice
      • Obiective Naturale
      • Obiective Culturale
  • Tururi
    • Wildlife Watching
    • Aventura
    • Culturale
    • Intrebari Frecvente
  • Tabere explorator
  • Viața salbatica din Romania
    • Mamiferele din Romania
    • Pasarile din Romania
    • Herpetofauna
    • Fluturii din Romania
    • Libelule si alte insecte
    • Arbori
  • Galerie
  • Contact
  • Search

Cultura si tradiții

Prima pagina / De ce Romania? / Cultura si tradiții

    Cultura si Tradiții

    Cultura si tradiția sunt elementele principale ale temeliei spiritualitații unui popor. Țara Vrancei, din timpuri stravechi, parte a istoriei si culturii naționale, dispune de bogate comori spirituale, de valori artistice.

    IMG_7960Si in prezent Vrancea este deținatoarea vechilor mestesuguri tradiționale: oieritul, producerea casului afumat, cioplitul lemnului (mica dogarie, tiparele si papusare de cas, troițele, obiectele gospodaresti), olaritul, țesutul panzei, stofei, stergarelor si confecționarea (cusutul, brodatul) portului popular vrancean, faurirea de instrumente populare (fluier, caval, trisca, cimpoi, bucium, ocarina si multe altele) si confecționarea autenticelor masti tradiționale, practicate in special in zona montana, prelucrarea artistica a fibrelor vegetale si nu in cele din urma mestesugul vinului cu excelentele sale soiuri autohtone.

    O tradiție veche in satele din Munții Vrancei este arta folosirii plantelor. Din totdeauna vranceanul a iubit natura, pentru ca aceasta i-a fost singurul sprijin. I-a oferit adapost, hrana si, in momentele mai grele, leacuri pentru bolile de care era chinuit. Multe femei foloseau plantele pentru a face diverse leacuri, pe care nu le puteau altfel procura din cauza distanței fața de oras. Rețetele acestor alifii au anumite secrete care s-au pastrat mostenire de la mama la fiica.

    IMG_8290Produsele tradiționale, pe care fiecare vrancean gospodar de la munte le produce in propria microferma (precum mierea de albine, casul afumat, vinul, țuica de fructe, carnea afumata, branzeturile de diferite tipuri, siropurile, fructele uscate sau afumate) sunt naturale, ecologice, fara a folosi conservați, aditivi sau coloranți sintetici. Sunt produse preparate in armonie cu naturasi nu afecteaza deloc mediul.

    Mastile populare de lemn sunt o tradiție din vremuri stravechi, fiind prezente in mitologia si folclorul romanesc de pe meleagurile Țarii Vrancei. Confecționarea mastilor intregeste atmosfera specifica sarbatorilor de iarna, mastilere prezentand diverse personaje: mos, baba, ursar, general, sanitar, padurar.

    Mesterii populari le realizeaza din blana si piele de animale, țesaturi de panza sau de postav gros, lut ars, lemn cioplit, coaja de tei, de mesteacan sau de brad, metal, sfoara groasa, pene, panusi de porumb, nasturi, margele, boabe de fasole si de porumb si multe alte materiale care nu mai sunt de folos prin gospodaria omului.

    „Si daca pasii va poarta dinspre potecile Munților Vrancei spre ulițele satelor parca rupte din povesti de pe vremea lui Stefan cel Mare, veți avea ocazia sa descoperiți si sa ințelegeți mireasma Vrancei rurale, sa-i ascultați suflul tihnit si sa-i aflați dorul si jalea. Amintiți-va sa-i vizitați si pe minunații si renumiții mesteri populari ai Țarii Vrancei. Sunt oameni simpli si frumosi, care va pot spune povestea indeletnicirii lor, si cum, de veacuri, neamul lor a transmis toata tradiția si cunoasterea mestesugurilor stravechi pana in zilele noastre. Mergeți la tanti Țica, sa va invețe cum se țese la razboi, cum sa incondeiați oua sau sa pictați pe lemn si piatra – toate acestea in timp ce va imbie cu aromatele ei dulcețuri si siropuri, naturale si facute chiar de ale sale maini. Treceți si pe la familia Lungu, a caror munca de generații mai poate fi, inca, admirata la casele tradiționale vrancene. In zilele noastre, familia Lungu este printre puținele care mai utilizeaza instrumentele si metodele tradiționale de prelucrare a sindrilei, asigurand astfel calitatea si trainicia acoperisurilor realizate. De-ndata ce veți fi ostenit, va invitam la odaia lui Liviu Balbarau sau la Maria Voineag sa va ospatați cu cele mai proaspete si felurite branzeturi  si sa va bucurați de bauturi alcolice tradiționale: renumita țuica.”

    Wild Carpathia Adventure

    Produse tradiționale din țara Vrancei

    Caş afumat

    IMG_8290Un produs tradiţional, deosebit de bun şi specific zonei este renumitul caş afumat, pe care producatorii il pregatesc dupa metodele stramoşilor, pastrand calitatea şi gustul 100% natural. Reţeta, aşa cum ne-a fost prezentata de familia Balbarau, din Rucareni-Soveja, este urmatoarea: se colecteaza 10 litri de lapte proaspat de vaca la care se adauga cheag. Se lasa o zi la dospit, urmeaza oparirea laptelui inchegat care apoi se pune la racit intr-un tipar de lemn sculptat, aproximativ o ora. Odata racit, caşul format se pune la saramura, apoi se lasa la scurs pana se intareşte, si se afuma. Se poate consuma si inainte de afumare, dar afumat, pe langa savoare, capata si calitatea de a fi pastrat mai mult timp. O roata de caş are greutatea de aproximativ un kg iar preţul orientativ de vanzare este de 20 lei/kg.

    Țesaturi populare

    DSC_4435Țesutul artistic ocupa un loc aparte in arta tradiționala vranceana. Țesutul si cusutul se faceau in familie si erau indeletniciri de baza ale femeii.

    Țica Geana, din comuna Soveja, țese pentru oamenii din satul sau si din alte parți, de la varsta de 14 ani, stergare, cuverturi si alte țesaturi tradiționale, creandu-si un renume inacest domeniu. Din 2008 este mester popular in cadrul Scolii Populare de Arta Focsani. A participat la numeroase targuri, expoziții si concursuri unde si-a castigat aprecierea. Dragostea artistei pentru tradiție nu se limiteaza la țesaturile artistice. Din curiozitate si dorința de a acapara cat mai mult din tradițiile populare, aceasta si-a largit orizontul creației in care a inclus: producerea de dulcețuri, sirop, cas, marțisoare, oua incondeiate si picturi pe lemn.

    Masti populare artizanale din lemn

    IMG_4918

    Mastile populare de lemn sunt prezente in mitologia si folclorul romanesc de pe meleagurile Țarii Vrancei inca de pe vremea dacilor. Se povesteste despre aceste mastica se foloseau pevremea dacilor la priveghiulmorților,  sa alunge spiritele rele si sa insoțeasca spiritul celui decedat dincolo de taramul celor morți.

    Pavel Lupasc din localitatea Nereju este unul dintre puținii care mai cunosc tainele mastilor populare. Meseria a invațat-o de la tatal sau si este cunoscut intoata țara si in strainatate pentru mastile pe care le realizeaza. El incearca sa trasmita mai departe tainele acestui mestesug, atat de important si de frumos pentru aceasta zona a Vrancei.

    Producatori locali

    ProducatorProduseContact
    Țica Geanadulceața, sirop, cas, țesaturi populare, marțisoare, oua incondeiate si picturi pe lemn.sat Rucareni, comuna Soveja, Tel. 0769863164
    Liviu Balbaraucas afumat, branza si urda de oicomuna Soveja, Tel. 0724540449
    Dan Stanciutraistuțe si peretarecomuna Nistoresti, Tel. 0722830450
    Pavel Lupascmasti populare artizanale din lemn, produse apicolecomuna Nereju, Tel. 0726710821
    Pavel Cabainstrumente muzicale din lemncomuna Nereju
    Mioara Enachimasti tradiționalesat Lepsa, comuna Tulnici
    Ion Țuțubranzeturicomuna Tulnici, Tel. 0742892886
    Maria Lazarcamasi tradiționale, catrințe, covorase popularecomuna Barsesti, Tel. 0720892992
    Gelu Samoilacojoacesat Rucareni, Comuna Soveja
    Maria Popacas, plapumi de lanaTel. 0237267075
    Mariuca Militaruțesaturi la razboisat Lepsa, comuna Tulnici
    Stanca Lungucascomuna Negrilesti, Tel. 075823411
    Costica Hanusculpturi in lemncomuna Nistoresti
    • Cultura si tradiții
    • Arii Protejate
      • Situl de interes comunitar Putna – Vrancea
      • Situl de interes comunitar Soveja
    • Obiective turistice
      • Obiective Naturale
      • Obiective Culturale

    Tururi

    PreviousNext
    Ursus arctos

    O saptamana in Țara Ursului

    Wildlife Watching 
    Romania este cea mai importanta destinație pentru a observa urs brun. Cu aproximativ 6000 de ursi, Romania are cea mai mare populație de urs din Europa. Din primavara pana toamna tarziu, Carpații romanesti ofera posibilitați excelente de a observa si fotografia urs brun (Ursus arctos).
    Lynx lynx

    Pe urmele carnivorelor mari

    Wildlife Watching 
    Carpații Romanesti reprezinta ultimul bastion al populațiilor de carnivore mari din Europa. Habitatele forestiere intacte si gradul redus de fragmentare antropica a arealelor locuite de carnivorele mari au facut ca in Carpați sa coexiste 2750 de lupi, 4350 de ursi bruni si 1800 de rasi.
    Ursus arctos

    Un weekend impreuna cu ursii

    Wildlife Watching 
    Romania este cea mai importanta destinație pentru a observa urs brun. Cu aproximativ 6000 de ursi, Romania are cea mai mare populație de urs din Europa. Din primavara pana toamna tarziu, Carpații romanesti ofera posibilitați excelente de a observa si fotografia urs brun (Ursus arctos).
    _7272913

    Tehnici de supraviețuire in Carpații Salbatici

    Aventura 
    Odata ajuns in acesti munți te transformi din pradator in prada, si pentru a supraviețui trebuie sa inveți tehnici de supraviețuire. Localnicii ce traiesc in Carpați stiu sa traiasca cu pradatorii, invața si tu prin intermediul acestui tur aventuros.
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Viața tradiționala din Carpați: Pastoritul

    Culturale 
    Intr-o zona deosebit de frumoasa, cum des gasesti in poienile insorite ale Carpaților, tradiția oieritului se pastreaza cu sfințenie de catre oamenii gospodari, cu inima mare. O ocupație de baza printre localnici de sute de ani, oieritul este o activitate in care munca adevarata, truda si greutațile este compensata de mulțumirea si satisfacția data de aceasta meserie straveche.
    Programul de Cooperare Elventiano - Roman
    PROIECT CO-FINANŢAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEŢIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUŢIEI ELVEŢIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ
    Conţinutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
    Pentru informaţii oficiale privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român accesaţi: www.swiss-contribution.ro sau www.swiss-contribution.admin.ch

    Categorii

    • Despre noi
    • Despre ACDB
    • Intrebari Frecvente
    • Legaturi externe
    • Parteneri

    Viața salbatica din Romania

    • Ursus arctosMamifere22.07.2014 - 04:38
    • Erithacus-rubeculaPasari20.07.2014 - 05:54
    • Rana dalmatinaHerpetofauna19.07.2014 - 06:23
    • FlutureFluturi18.07.2014 - 06:49

    Meteo

    Lepsa, Vrancea
    22.01.2023, 21:21
    Mostly cloudy
    Mostly cloudy
    6°C
    current pressure: 1030 mb
    humidity: 91%
    wind speed: 11 km/h E
    UV-Index: 0
    sunrise: 07:47
     

    Member of:

    © Copyright 2014 - Wild Carpathia Adventure
    Iseld Prest Ltd.
    • 0.000000lag
    • 0.000000lag
    • 0.000000lag
    • 0.000000lag
    Scroll to top