Manastirea Soveja

Ansamblul fostei Manastiri Soveja

Monumentul este amplasat in satul Dragosloveni, comuna Soveja, pe un promontoriu de la malul stang al paraului Dobromina, la intersecția cu soseaua prin care se face legatura cu localitatea Lepsa de peste “Coasa” (munte).

Terenul ridicat cu mult peste cota de nivel al solului de la soseaua de acces, pune in valoare Mausoleul; acesta se  profileaza pe fundalul muntelui acoperit de padurile de brazi, amplificand caracteristicele arhitecturale ale monumentului – care imprumuta din aspectul unor ziduri de cetate cu creneluri.

Sobru si majestuos, mausoleul de la Soveja este in forma de cruce cu absidele rotunjite; accesul catre intrarea principala se face din sosea din care porneste un sir de trepte de piatra cu o deschidere ampla ce mareste optic impresia de monumental si masiv a obiectivului. Desfasurarea la nivelul a patru terase succesive a treptelor porneste de la un peron semircicular in centrul caruia este amplasat un vas ornamental din ceramica, de dimensiuni ciclopice. De o parte si de alta a primului rand de scari sunt asezate – pe postamente – doua tunuri folosite in luptele duse in anii razboiului. Incinta mausoleului este imprejmuita cu un gard din piatra de rau.

Monumentul istoric este dedicat eroilor cazuți in luptele crancene de pe cuprinsul vaii Susiței si este marturia suferințelor intregii comunitați ocupata de armatele germane in 18.12.1916.

Mausoleul adaposteste ramasițele a 16.000 de eroi (in interior placile de marmura sunt inscripționate cu numele eroilor identificați). Osuarul  adaposteste 2000 de oseminte ce formeaza un paralelipiped in centrul acestuia conferindu-i un aspect impresionant.

Construcția mausoleului a inceput in anii 1922-1923. Construcția mausoleului a fost terminata in anii 1926-1927, dar criptele cu osemintele celor cazuți au fost inchise in 1928-1929. Criptele din interior, inchise cu placi de marmura alba, poarta caligrafiate numele celor cazuți, ale caror ramasițe au fost aduse din cimitirele de pe Rachitas, Cocosila, Zboina sau din mormintele razlețe, identificate cu ajutorul localnicilor sau al supreviețuitorilor. In cripte se gasesc si osemintele ostasilor germani, austrieci si maghiari cazuți in luptele de aici.