Tehnici de supraviețuire in Carpații Salbatici

  • Ghizi experți locali
  • Plimbare prin paduri virgine
  • Vezi fauna mare din Europa
  • Pasari rare din Europa
  • Ai acces in zone protejate cu experți locali
  • Experimenteaza cultura si gastronomia romaneasca
  • Observarea faunei salbatice din observator
  • Iei urma carnivorelor mari
  • Hiking in Carpați
  • Invața tehnici de supraviețuire esențiale
  • Orientare

Romania este cunoscuta pentru munții salbatici si padurile virgine ale Carpaților. Acesti munți adapostesc un numar mare de animale salbatice: ursi, lupi si rasi, fiind probabil, ultima mare zona salbatica din Europa. Odata ajuns in acesti munți te transformi din pradator in prada, si pentru a supraviețui trebuie sa inveți tehnici de supraviețuire. Localnicii ce traiesc in Carpați stiu sa traiasca cu pradatorii, invața si tu prin intermediul acestui tur aventuros, ce este mai aproape de cat crezi, la doar 3 ore de Bucuresti.

Principalele obiective

Ziua 1 Bucuresti – Lepsa

Vom incepe turul in Bucuresti, capitala Romaniei. La sosirea pe aeroportul din Bucuresti veți intalni ghidul dumneavoastra, ce va v-a insoți pe toata durata concediului.

Drum-de-car

Vom calatori in satul Lepsa (3 ore) situat in Carpații Orientali la granița dintre Moldova si Transilvania, unde ne vom caza intr-o pensiune tradiționala si ne vom bucura de o cina tradiționala romaneasca. La sosirea in Lepsa ne vom intalni pentru a face un scurt rezumat al aventurii ce va urma, ce trebuie sa conțina bagajul dumneavoastra si cu ce trebuie sa va echipați, apoi sunteți poftit sa va relaxați pentru a fi pregatit sa intalniți sa explorați padurile virgine ale Carpaților.

Ziua 2 Lepsa – Cheile Tisiței – Pr. Cristianul

Dupa ce veți servi un mic dejun delicios si consistent, veți fi asteptat de ghidul dumneavoastra local si veți porni in aventura. Traseul nostru de hiking va incepe la intrarea in aria protejata Cheile Tisiței, numita Gura Tisiței. Aici veți invața sa folosiți harta si cum sa va orientați cu ajutorul busolei. Odata ce am invațat aceste doua elemente necesare aventurii noastre putem continua. Pe tot parcursul acestui traseu veți invața diferite urme sau alte semne de prezența ale animalelor salbatice pentru a stii cu ce pericole va puteți confrunta.

P8231713

Veți invața cum trebuie sa procedați in caz ca va veți intalnii cu diferite animale salbatice si ce v-a trebui sa faceți pentru a supraviețui atacului acestora si cel mai important lucru, ce trebuie sa faceți pentru a nu va intalnii cu animale salbatice.

Vom ajunge la o mica cabana de munte unde vom servi masa de pranz pe care am avut-o la pachet,  timp in care veți invața despre ce tip de alimentele trebuie sa aveți in rucsac si ce trebuie sa mancați intr-o astfel de aventura.

Vom continua excursia si ne vom concentra pe identificarea de plante si fructe  comestibile si medicinale dar si pe recunoasterea plantelor si fructelor otravitoare.

In drumul nostru vom intalni un tunel lung si intunecos  de aceea vom avea nevoie de o sursa de lumina, acum vom invața cum sa aprindem focul, doar cu ajutorul a doua bețe si cum sa facem o torța.

Stingem torța si ne continuam traseul invațand tehnici de mers, respirație, trecere peste obstacole si dozarea efortului.

_7272913

Odata ce vom ajunge la locul de campare, primul nostru obiectiv va fi aprinderea focului iar cel de-al doilea construirea unui adapost. Vom construi o vatra de foc si vom aprinde focul doar cu doua bețe si vom invața cum sa construim un adapost cu materialele ce le avem in padure.

Dupa ce adapostul este gata, vom avea un curs de gatit, cum putem gati mancare delicioasa si in condiții vitrege si cum vom pregati produsele de ingrijire de care avem nevoie (sapun, pasta de dinți si apa de gura).

Inainte sa dormim vom pune in siguranța mancarea si bagajele pentru a evita atacul carnivorelor mari.

Acum suntem pregatiți sa testam  adapostul construit daca nu este confortabil, avem si un plan de rezerva, hamace, pentru a fi siguri ca dimineața ce vine ne vom trezi odihniți.

_7282924

Ziua 3 Pr. Cristianul – Saua Gemana – Stana Coza

Dis de dimineața vom aprinde focul si vom pregati un ceai din plantele culese in ziua precedenta si vom avea un mic dejun bun, natural si tradițional.

In-jurul-focului

Ne vom spala cu sapunul pregatit de noi si vom testa pasta de dinți si apa de gura facuta chiar de noi.

Inainte sa plecam vom invața cum sa pregatim rucsacul pentru a nu ne incomoda si a ne deplasa mai usor si cat de important este sa nu caram obiecte inutile.

Traseul va fi unul mai abrupt in prima porțiune de aceea vom efectua timp de 15 minute de exerciții fizice inainte sa pornim.

In aceasta zi vom continua sa identificam urme de animale si vom invața tehnici de mers si urcare, pentru a face fața mai usor traseului ce urca pieptis.

Vom admira natura salbatica din aceste creste de munte si cu puțin noroc vom avea sansa sa vedem capre negre si cerbi.

Ajunsi sus in munte sursele de apa se impuțineaza, trebuie sa stim unde si cum sa cautam apa, toate aceste lucruri le veți invața de la ghidul nostru.

Ursus arctos

Intr-un final vom ajunge in locul in care vom petrece noaptea, o stana! Daca vom ajunge mai devreme vom putea ajuta ciobanii sa adune oile, sa le mulga si sa prepare laptele. Vom invața cum sa comunicam si sa ne purtam cu oamenii ce traiesc in Carpați. La stana, vom vedea si vom afla mai multe despre sistemele de aparare ale ciobanilor impotriva carnivorelor mari si despre coexistența in acelasi teritoriu cu cele mai mari carnivore din Europa.

Pentru a ne bucura de aerul proaspat de munte spre seara daca cerul va fi senin vom avea parte de o lecție de astronomie si despre cum ne putem orienta dupa astre (stele, luna si soare).

Stana, pastorit

Pe seara ne vom pregati pentru o cina grozava asa cum numai la o stana o poți savura, vom povesti cu ciobanii si vom asculta povesti impresionante despre atacurile carnivorelor si intalniri cu acestea. Seara aceasta va continua cu un recital artistic din fluier pe care unul dintre ciobani il va susține, astfel veți avea ocazia sa admirați maiestria acestor adevarați artisti. Cand oboseala acumulata in aceasta zi se va simți vom fi nevoiți sa mergem sa dormim in camerele de oaspeți ale ciobanilor.

Ziua 4 Stana Coza– Dealul Zmeuris – Sat Coza – Lepsa

Dimineața ne vom bucura de un mic dejun bogat in lactate si ne vom pregati pentru ultima zi a acestei aventuri. Ne vom lua la revedere de la ciobani si vom lua cate puțin din fiecare din produsele lor tradiționale pentru pranz.

In aceasta zi vom continua sa invațam despre tehnicile de supraviețuire, vom invața noi plante, vom identifica noi urme ale animalelor salbatice si vom invața sa mergem mai eficient.

Tot pe parcursul acestei zile vom invața cum sa facem semnale pentru a stii cum trebuie sa procedați in cazul ca veți fi ranit sau va veți pierde, astfel ii puteți face atenți pe potențialii salvatori asupra poziției in care va aflați.

Pe parcursul zilei veți vedea adaposturi temporare unde oamenii din Carpați se mutau cu toate animalele si locuiau de primavara pana toamna si le veți putea vizita si veți afla povesti despre ele.

Stana---Iarna

Excursia noastra se va termina imediat ce vom trece de doua monumente naturale impresionante, un sector foarte ingust de rau si o zona fosilifera unde putem gasi cu usurința exemplare de ihtiofauna fosila.

De aici vom fi preluați cu o masina de catre un alt ghid si vom merge sa petrecem noaptea la o pensiune in Lepsa.

Ziua 5 Lepsa - Bukarest

Inceputul acestei zile depinde de orele de zbor din Bucuresti. Ne vom umple plamanii cu aerul proaspat de munte pentru ultima oara si vom porni spre aeroportul din Bucuresti pentru a lua zborul inapoi spre casa.

_A077385

Alte informații

Ce este inclus?

Totul este inclus in turul acesta. Toate mesele si bautura, cazarea, ghidul local, transportul la si de la aeroport, transport local, taxele de vizitare.

Echipament

  • Echipament inclus

La dispoziția dumneavoastra va fi pus tot echipamentul necesar pentru acest tur: binoclu, busola, harta, echipament de campare, sac de dormit, hamac si multe altele.

Veți primii si mici ghiduri de teren, o lista cu speciile salbatice reprezentative din zona si un DVD cu o galerie de imagini si documentare din aceasta zona. De asemenea veți avea acces pe timpul sederii si la biblioteca agenției noastre de turism in care veți gasi numeroase carți ce va vor starnii interesul sau va vor raspunde la intrebari ce va framanta.

  • Echipament personal

Va recomandam sa va aduceți propriul binoclu. Imbracamintea trebuie sa fie calduroasa, inclusiv pantaloni lungi, bluza polartec, fleeces, lenjerie de corp termica si sosete, esarfe, palarii lana, manusi si imbracaminte impermebila. Cu toate ca vremea este indeosebi racoroasa, este posibil ca soarele sa straluceasca puternic, de aceea va recomandam sa va aduceți ochelari de soare si crema cu factor de protecție UV ridicat. Evident, o pereche de bocanci comozi si impermeabili sunt o necesitate. Sa nu uitați orice alte elemente de natura personala, precum medicamentele daca aveți nevoie de ele. Nu uitați sa va aduceți multe carduri de memorie sau filme pentru aparatul de fotografiat.

Cheltuieli Suplimentare

Aproape totul este inclus in acest tur. Singurele lucruri care nu sunt incluse sunt zborurile internaționale, asigurarea de calatorie (ne puteți contacta pentru mai multe informatile ce sunt cerute pentru a realiza polita de asigurare), orice produs alimentar a cumparat in afara celor trei mese principale, bauturi in afara de orice este oferit la mese si apa imbuteliata furnizata pe parcursul zilei, precum si orice elemente de natura personala, precum suvenirurile.

Viza si sanatate

Daca sunteți un cetațean al unuia dintre statele Uniunii Europene, nu aveți nevoie de viza pentru a intra in Romania. Pe cetațenii membrii ai altor state, altele decat cele ale Uniunii Europene ii rugam sa contacteze ambasada a afla daca exista restricții de viza.

Nu exista restricții de sanatate sau recomandari pentru a vizita Romania, dar va rugam sa consultați medicul de familie local pentru mai multe informații.

  • Dacul

    Aveti cumva un ghid de supravietuire. Sau puteti sa imi recomandati vreunul?

    Multumesc

    • Mylco

      Da recomandam un ghid aparut la editura MAST, Cum supravietuim in salbaticie. In care sunt date foarte multe detalii despre arta supravietuirii, insa daca sunteti interesat de acest subiect va recomandam sa va alaturati turului acestuia in care veti simiti o experienta unica pe piele dumneavoastra.

      • Gheorghe Simon

        Bună! Cât care e prețul turului!?