Viața tradiționala din Carpați: Pastoritul

  • Plimbare prin paduri virgine
  • Vezi fauna mare din Europa
  • Ai acces in zone protejate cu experți locali
  • Experimenteaza cultura si gastronomia romaneasca
  • Iei urma carnivorelor mari

Intr-o zona deosebit de frumoasa, cum des gasesti in poienile insorite ale Carpaților, tradiția oieritului se pastreaza cu sfințenie de catre oamenii gospodari, cu inima mare. O ocupație de baza printre localnici de sute de ani, oieritul este o activitate in care munca adevarata, truda si greutațile este compensata de mulțumirea si satisfacția data de aceasta meserie straveche.

Cresterea animalelor este o activitate ce predomina in Carpați, oamenii cresc si bovine in aceasta zona in asa numitele odai, ce sunt asezari temporare utilizate in perioada calda a anului. Aici la odaie, se pregateste un produs tradițional, deosebit de bun si specific zonei, este renumitul cascaval vrancenesc.

In momentul in care vezi rasaritul soarelui si auzi cum oile si vacile tale musca din iarba plina de roua te simți mandru si fericit. Iar cand primesti numai laude din partea clienților tai, pentru gustul si modul de preparare tradițional, al produselor tale si reusesti de fiecare data sa-ți mulțumesti clienții, iți da un impuls enorm de energie si esti motivat sa-ți continui meseria.

Pe o perioada de sapte zile va puteți bucura si dumneavoastra de acest stil de viața, stravechi, simplu si linistit participand la turul special organizat de agenția noastra.

Ziua 1 Bucuresti - Barsesti

Concediul dumneavoastra va incepe in Bucuresti, capitala Romaniei. La sosirea pe aeroportul din Bucuresti veți intalni ghidul dumneavoastra, ce va v-a insoți pe toata durata concediului.

Botezul oilor

Botezul oilor

Vom parasi rapid aglomeratul oras Bucuresti si ne vom intrepta spre un mic sat din Carpați.Vom calatori timp de 3 ore pana in satul Barsesti situat in Carpații Orientali, unde ne vom caza intr-o stana tradiționala si ne vom bucura de o cina tradiționala romaneasca.

La sosirea in Barsesti ne vom intalni pentru a face un scurt rezumat al aventurii dumneavoastra culturale, apoi sunteți invitat sa va relaxați pentru a fi pregatit sa intalniți sa explorați padurile salbatice si cultura Carpaților.

Ziua 2 Barsesti - Sura - stana permanenta a familiei Chirila

Dis de dimineața veți servi un mic dejun natural, delicios si consistent,astfel veți fi pregatit pentru a vizita stana permanenta a familiei Chirila.

Desi din satul Barsesti pana la stana se parcurge un drum de caruța lung si anevoios, printre bolovani mari, familia Chirila il parcurge cu sarguința, in fiecare zi, pregatiți de munca.

Zona dealului Sura, atat de frumoasa si de pitoreasca. Atrage insa si animalele salbatice, care din cand in cand dau roata stanii si chiar ataca oile din staul. De aceea oamenii de aici s-au adaptat perfect convențuirii cu cele mai mari carnivore din Carpați.

PastoritPe parcursul acestei zile veți merge impreuna cu ciobanii si cu turmele de oi, pentru a paste oile s ia le apara de carnivorele mari. Pe parcursul zilei veți invața tradițiile respectate de catre ciobani, veți invața si asculta povesti traduse de catre ghidul dumneavoastra, veți asculta melodii ciobanesti cantate la fluier iar cu puțin talent si exercițiu veți invața si dumneavoastra sa cantați din fluier.

brosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-19Pranzul va fi unul tradițional, asa cum il mananca ciobanii, sus in munte, cu o palinca mica inainte de masa, cas proaspat, ceapa verde, pastrama de berbec si o cana de apa rece de izvor.

In aceasta zi relaxanta veți avea ocazia, in timp ce pasteți oile, sa vedeți o mare parte din biodiversitatea Carpaților, ciobanii dar si ghidul dumneavoastra va vor arata diferite specii de plante, arbori, pasari, nevertebrate, amfibieni, reptile si mamifere ce se vor perinda prin fața dumneavoastra.

Dupa o zi lunga, in care ați acumulat numeroase cunostințe dar v-ați si relaxat la umbra arborilor seculari din poienile Carpaților este timpul sa va intoarceți la stana cu oile si sa le bagați in țarcuri, pentru a fi mulse. Acum, a sosit momentul in care veți invața tehnica mulsului oilor direct de la ciobani ce practica oieritul de zeci de ani.

Aceasta zi minunata se va termina cu o cina imbelsugata, cu bunatați produse chiar in stana in care va aflați. Seara va continua cu povesti spuse de ciobani despre viața la stana, despre intalniri cu animalele salbatice din Carpați si atacurile date de carnivorele mari stanii.

Noaptea o veți petrece la stana permanenta a familiei Chirila, unde veți avea un somn linistit si odihnitor.

Ziua 3 Stana permanenta a familiei Chirila - Cabalasu - stana temporara a familiei Chirila

Dimineața va incepe cu un mic dejun bogat, astfel veți fi pregatit sa urcați pana la stana temporara ce este situata mult mai departe dar intr-o zona mult mai pitoreasca ce nu a fost schimbata mult de mana omului.

Pe traseul spre stana veți fi insoțit de un ghid pasionat de natura si cultura acestor locuri, si veți primi explicații pentru frumoasele obiective ce le veți vedea pe parcursul acestei excursii.

La pranz veți ajunge la stana, unde sunteți asteptat cu mancarea de pranz gata pregatita. Dupa masa,  la stana vom primii mai multe informații despre obiceiurile si tradițiile vieții cobanesti si ni se va explica de ce aceasta stana este temporara si nu este folosita pe tot parcursul anului. Tot aici vom ajuta ciobanii sa pregateasca cateva produse specifice: casul, urda, branza de putina dar si altele, invațand astfel tehnicile arhaice de preparare a acestor minunate produse.

Dupa ce savuram un pranz delicios impreuna, mergem sa vedem oile la pascut si sa ne intalnim cu ciobanii. Aici vom afla mai multe informații despre aceste locuri, direct de la ciobani, apoi vom porni inapoi spre stana permanenta a familiei Chirila pentru a nu ne prinde noaptea pe traseu.

Odata ajunsi la stana familiei Chirila, ne vom pregati sa luam cina, si pentru ca este ultima seara pe care o vom petrece in casa gazdelor noastre, va fi una speciala, vom savura cele mai speciale si bune bucate. Pentru ca totul sa fie complet,  seara va continua cu un spectacol folcloric de muzica si dans specific acestei zone din Romania la care veți fi invitatul special.

Dupa aceasta petrecere veți inopta in stana familiei Chirila.

Ziua 4 Stana permanenta a familiei Chirila - Soveja - odaia familiei Balbarau

Dimineața o vom incepe puțin mai tarziu, daca petrecerea a continuat mult in noapte, vom lua micul dejun si ne vom pregati sa vedem o noua zona minunata din Carpații Salbatici.

Vom calatori aproximativ 70 de km pana la Soveja, pe dumul catre Soveja veți vedea peisaje minunate si veți ințelege mai bine cum este sa traiesti in mijlocul Carpaților.

brosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-25La Soveja vom vizita ateliere de mesteri populari ce realizeaza obiecte minunate, facute manual utilizand instrumente arhaice, de unde va puteți alege suveniruri facute pe gustul dumneavoastra.

Tot in aceste ateliere veți avea ocazia sa invațați sa folosiți toate aceste instrumente si sa incepeți sa realizați obiecte artizanale specifice romanesti chiar dumneavoatra, sub indrumare apropiata a mesterului.

Timpul a trecut rapid cat am vizitat atelierele mesterilor si a sosit vremea sa ne indreptam spre locul unde vom dormi si vom cina in  aceasta seara.

Pe inserat vom ajunge la odaia familiei Balbarau, unde vom lua cina si vom petrece seara, vom avea timp destul ziua ce urmeaza sa cunoastem imprejurimile.

Ziua 5 Odaia familiei Balbarau

Odaia familiei Balbarau este situata pe dealul Orjoaga, din zona Soveja, alaturi de dealuri al caror nume au diferite semnificați, precum: Coasta Cerbului si Rapa Galbena.

Drum-de-car

Cand veți deschide ochii dimineața si veți iesi afara veți vedea o zona deosebit de frumoasa, cu poieni insorite, flori colorate si animale ce pasc in liniste.

Dimineața o veți incepe prin a lua un mic dejun sanatos, alcatuit din produse a caror mod de preparare il veți descoperi mai tarziu.

brosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-11Dupa micul dejun veți fac cunostința cu locuitorii acestei odai, ce sunt pastratori ai tradițiilor stramosesti si apreciaza munca, caldura soarelui si viața animalelor.

Veți vizita pe fiecare dintre membrii acestei odai si veți ințelege rolul specific al fiecaruia aici.

Veți ajuta la treburile zilnice, veți vedea unde pasc animale si veți invața sa preparați renumitul cascaval afumat.

Pe seara veți insoți capul familiei Balbarau la un observator folosit pbrosura+bear+friendly+FINAL_mic_romana-5entru vanatoare si veți observa animalele salbatice ce traiesc in padurile Carpaților, cu puțin noroc veți observa si carnivorele mari: lupul, ursul si rasul.

Fericit ca ați avut ocazia sa observați salbaticiunile din Carpați, va veți intoarce la odaie unde veți savura o cina delicioasa, ce vo asteapta gata pregatita.

Ziua 6 Odaia familiei Balbarau

Astazi vom pregati cascavalul preparat ieri pentru a il afumasi pana la pranz ii veți ajuta pe membrii familiei Balbarau la treburile zilnice de la odaie.

Dupa ce veți servi pranzul veți vizita imprejurimile minunate din jurul odaii, calare pe cal sau pe bicicleta dupa cum preferați, insoțit de catre ghidul dumneavoastra si un membru al familiei Balbarau.

Drum-de-car

Pe seara ne vom intoarce la cina si vom avea parte de un moment tradițional deosebit, cu mancare si muzica tradiționala din aceste locuri. Familia Balbarau dupa cum stie foarte bine sa munceasca stie si sa petreaca, astfel veți avea parte de un moment deosebit pentru ultima dumneavoastra seara petrecuta in Carpații Salbatici ai Romaniei.

Ziua 7 Soveja - Bucuresti

Inceputul acestei zile depinde de orele de zbor din Bucuresti si de durata petrecerii din noaptea precedenta. Vom gusta un mic dejun natural, ne vom umple plamanii cu aerul proaspat de munte pentru ultima oara, ne vom lua a revedere de la membrii familiei Balbarau si vom porni spre aeroportul din Bucuresti pentru a lua zborul inapoi spre casa.

Alte informații

Ce este inclus?

Totul este inclus in turul acesta. Toate mesele si bautura, cazarea, ghidul local, transportul la si de la aeroport, transport local, taxele de vizitare.

Echipament

Echipament inclus

La dispoziția dumneavoastra va fi pus tot echipamentul necesar pentru acest tur: binoclu, busola, harta, echipament de campare, sac de dormit, hamac si multe altele.

Veți primii si mici ghiduri de teren, o lista cu speciile salbatice reprezentative din zona si un DVD cu o galerie de imagini si documentare din aceasta zona. De asemenea veți avea acces pe timpul sederii si la biblioteca agenției noastre de turism in care veți gasi numeroase carți ce va vor starnii interesul sau va vor raspunde la intrebari ce va framanta.

Echipament personal

Va recomandam sa va aduceți propriul binoclu. Imbracamintea trebuie sa fie calduroasa, inclusiv pantaloni lungi, bluza polartec, fleeces, lenjerie de corp termica si sosete, esarfe, palarii lana, manusi si imbracaminte impermebila. Cu toate ca vremea este indeosebi racoroasa, este posibil ca soarele sa straluceasca puternic, de aceea va recomandam sa va aduceți ochelari de soare si crema cu factor de protecție UV ridicat. Evident, o pereche de bocanci comozi si impermeabili sunt o necesitate. Sa nu uitați orice alte elemente de natura personala, precum medicamentele daca aveți nevoie de ele. Nu uitați sa va aduceți multe carduri de memorie sau filme pentru aparatul de fotografiat.

Cheltuieli Suplimentare

Aproape totul este inclus in acest tur. Singurele lucruri care nu sunt incluse sunt zborurile internaționale, asigurarea de calatorie (ne puteți contacta pentru mai multe informatile ce sunt cerute pentru a realiza polita de asigurare), orice produs alimentar a cumparat in afara celor trei mese principale, bauturi in afara de orice este oferit la mese si apa imbuteliata furnizata pe parcursul zilei, precum si orice elemente de natura personala, precum suvenirurile.

Viza si sanatate

Daca sunteți un cetațean al unuia dintre statele Uniunii Europene, nu aveți nevoie de viza pentru a intra in Romania. Pe cetațenii membrii ai altor state, altele decat cele ale Uniunii Europene ii rugam sa contacteze ambasada a afla daca exista restricții de viza.

Nu exista restricții de sanatate sau recomandari pentru a vizita Romania, dar va rugam sa consultați medicul de familie local pentru mai multe informații.